Poco винаги се е стремял да предоставя висока стойност на своите потребители. F6 Pro не е изключение. Тъй като той носи прозвището „Pro“, логично е да има малко по-висока пазарна цел и спецификации. Всъщност, точно както предишния Poco F5 Pro, F6 Pro е нещо като „флагман“ в линията на Poco. За да предостави стойност, той включва някои отстъпки, като например използването на миналогодишния чип от най-високо ниво на Qualcomm вместо най-новия, което не му позволява да се мери с „традиционните“ 2024 флагмани. Въпреки това той е премиум модел от горния среден клас или дори „убиец на флагмани“, който идва с атрактивна цена и много малко практически компромиси.

Както вече споменахме, Poco F6 Pro разполага с миналогодишния чипсет Snapdragon 8 Gen 2. Макар да не е актуалният модел, той все още е невероятно мощен чип, който с лекота се справя с всяка задача.


Кратка характеристика на Xiaomi Poco F6 Pro:


  •     Корпус: 160.9x75.0x8.2mm, 209g; стъклен гръб и предна част, алуминиева рамка, IP54 рейтинг.
  •     Дисплей: 6,67“ AMOLED, 68B цвята, 120Hz, Dolby Vision, HDR10+, 700 нита (typ), 1200 нита (HBM), 4000 нита (peak), резолюция 1440x3200px, съотношение 20:9, 526ppi.
  •     Чипсет: Qualcomm SM8550-AB Snapdragon 8 Gen 2 (4 nm): Осемядрен (1x3,2 GHz Cortex-X3 & 2x2,8 GHz Cortex-A715 & 2x2,8 GHz Cortex-A710 & 3x2,0 GHz Cortex-A510); Adreno 740.
  •     Памет: 256GB 12GB RAM, 512GB 12GB RAM, 1TB 16GB RAM; UFS 4.0.
  •     Операционна система/софтуер: Android 14, HyperOS.
  •     Задна камера: Широка (основна): 50 MP, f/1,6, 1/1,55", 1,0 µm, PDAF, OIS; ултраширокоъгълна: 8 MP, f/2,2; макро: 2 MP, f/2,4.
  •     Предна камера: 16 MP, (широка).
  •     Заснемане на видео: Задната камера: Да; Предна камера: 1080p@30/60 кадъра в секунда, жироскоп-EIS.
  •     Батерия: 5000 mAh; 120W с кабел, PD3.0, QC3+, 100% за 19 мин.
  •     Свързаност: 5G; Dual SIM; Wi-Fi регион; BT 5.3; NFC; инфрачервен порт.
  •     Разни: Четец на пръстови отпечатъци (под дисплея, оптичен); стерео високоговорители.


И не само чипсетът блести в спецификациите на Poco F6 Pro. Телефонът разполага и с доста голям 6,67-инчов, 120Hz, AMOLED дисплей с разделителна способност 3200 x 1440 пиксела, 12-битова дълбочина на цветовете, 3840Hz PWD димиране и обявена изумителна 4000 нита пикова яркост.

Настройката на камерата на Poco F6 Pro също не е лоша. От миналогодишния модел основната камера е сменена с 50MP модул, който е по-голям и по-ярък и отново предлага OIS. Получавате 8MP ултракъсофокусна и 2MP макрокамера заедно с основната камера и 16MP селфи.

Не можем да не споменем и някои други интересни части на Poco F6 Pro, като например поддръжката на 120W HyperCharge за бързо зареждане на неговата 5000 mAh батерия, която е само по-сладка от факта, че получавате зарядното устройство в кутията. Освен това получавате стерео високоговорители, инфрачервен бластер и NFC, за да назовем само някои неща.


Разопаковане


F6 Pro се предлага в съвсем стандартна картонена кутия от две части. Тя е изцяло черна с жълти надписи, в съответствие с традиционната цветова схема на марката. Кутията е изработена от картон, както и вътрешните й поставки, включително тази, която държи телефона. В опаковката забелязахме само едно пластмасово парче, което държи самия телефон. Освен това получаваме най-висока оценка за това, че опаковката е екологична.


С Poco F6 Pro получавате много богат пакет аксесоари. Той включва 120W зарядно устройство HyperCharge и придружаващ го патентован кабел от USB Type-A към Type-C. Трябва да използвате и двата, ако искате да зареждате телефона с пълна скорост. В кутията има и много хубав, здрав, сравнително дебел, непрозрачен черен TPU калъф. Честно казано, не бихме могли да поискаме нищо повече.


Дизайн, качество на изработката, управление


Poco F6 Pro не идва с изцяло нов дизайн. Всъщност това е ребрандиран Xiaomi Redmi K70, така че сме виждали този външен вид и преди. Нека започнем от гърба, тъй като той е най-вълнуващата част от дизайна, както при всеки модерен телефон.



Задната страна е с еднаква дълбочина, четиристранно извита и предлага копринена, кадифена текстура на допир. Материалът на гърба е някакъв вид стъкло, въпреки че Poco не казва точно какъв. Особено ни харесва шарката на гърба. Poco се опитва да имитира някакъв мраморен вид с ивици и се е справил доста добре с тази задача. Можете да имате Poco X6 Pro в черен или бял цвят с подходящи ивици. Стъкленият гръб е доста устойчив на зацапване, което е чудесно.


Изключително широкият правоъгълен остров на камерата има свой собствен чар, дори и да не е най-оригиналният дизайн.

Средната рамка на телефона е изработена от алуминий и е съобразена цветово със задната страна. Тя е с матово покритие, което изглежда и се усеща много елегантно. Приятно заоблените ъгли осигуряват приятно усещане в ръката.



F6 Pro има доста стандартен набор от контроли. Рокерът за силата на звука и бутонът за включване се намират от дясната страна и са добре разположени по височина, приятни и „щракащи“, с добра тактилна обратна връзка. В случай че се чудите, не получавате светодиод за известия или 3,5 мм аудио жак. Това, което получавате обаче, е инфрачервен бластер.

Предната част на Poco F6 Pro е доста скромна. Тук няма нищо особено интересно за отбелязване. Големият 6,67-инчов плосък AMOLED дисплей е прекъснат само от доста малък отвор за селфи камерата. Рамките на дисплея също са напълно разумни и определено не са прекалено големи. Всички сензори са скрити и не се виждат от предната страна.


На борда е разположен четец за пръстови отпечатъци под дисплея. Той е точен и много бърз. Нямаме никакви оплаквания от него. Poco предупреждава, че използването на каквато и да е форма на допълнителна защита на дисплея, независимо дали става въпрос за стъклен или пластмасов протектор, може да намали ефективността на четеца.



Poco F6 Pro се усеща като перфектно изработен. Както споменахме, гърбът му е от стъкло с неразкрита здравина, докато средната му рамка е алуминиева. На практика няма никакво огъване на корпуса, нито пък има някаква вдлъбнатина. Предната част на телефона е покрита със стъкло Gorilla Glass 5 - малко странен избор, като се има предвид, че обикновеният Poco F6 е със стъкло Gorilla Glass Victus.

Една неприятна реалност при Poco F6 Pro е липсата на подходяща защита от проникване. С него получавате само базовия IP54. Това е още по-странно, като се има предвид, че обикновеният Poco F6 получава IP64.


Дисплей


Дисплеят е един от най-ярките акценти на Poco F6 Pro. Той има 6,67-инчов плосък AMOLED панел с WQHD+ резолюция от 3200 x 1440 пиксела. Това прави около 526 ppi, което е наистина много рязко.



С Poco F6 Pro получавате и 12-битова дълбочина на цветовете плюс 3840Hz ШИМ затъмняване. Poco твърди, че телефонът ще произведе около 700 нита типична яркост, 1200 нита яркост на целия дисплей и огромна пикова яркост от 4000 нита. Ние проведохме нашите стандартизирани тестове и получихме само около 508 нита от дисплея, като увеличихме максимално плъзгача. Максималната ни яркост достигна 1203 нита. Това определено е повече от достатъчно, за да се чувствате комфортно на открито.

Измерихме само 2 нита яркост в бяла точка при минималната настройка на яркостта на плъзгача.

Poco F6 Pro предлага и функциите на дисплея Wet Touch, които позволяват на дисплея да остане по-отзивчив и да може да се използва, когато е мокър.

Poco F6 Pro има 120Hz честота на опресняване. Според отчетите на телефона той поддържа три режима на опресняване - 60Hz, 90Hz и 120Hz. Що се отнася до действителните настройки, телефонът предлага три режима за избор: автоматичен и два потребителски режима - 60Hz и 120Hz.



Както можете да си представите, режимът 60Hz заключва честотата на опресняване на 60Hz. Що се отнася до режимите Auto и 120Hz, и двата имат много сходно поведение на автоматично превключване. Те опресняват на 120Hz, когато взаимодействате с телефона или когато има движение на екрана. След като нито едно от двете не е вярно, честотата на опресняване бързо спада на 60Hz, за да се пести енергия. Всъщност никога не сме виждали Poco F6 Pro да използва своя 90Hz режим. По-положително е, че логиката на автоматичното превключване изглежда включва засичане на възпроизвеждане на видео, което също намалява честотата на опресняване до 60Hz.


Единствената съществена разлика между режимите Auto и 120Hz е, че последният предлага хитри настройки за всяко приложение, кои приложения да използват висока честота на опресняване и кои не. Следователно можете да се опитате да принудите някои приложения и игри да използват висока честота на опресняване оттам или пък да принудите други да пестят енергия. Говорейки за игри, ние изпробвахме обичайния си асортимент от игри и успяхме да накараме високата честота на опресняване да работи на всички тях.

Poco F6 Pro има сертификати Dolby Vision и HDR10+. Той има поддръжка на декодер за всеки популярен HDR формат, включително HDR10, HDR10+, HLG и Dolby Vision. Widevine DRM също е с най-високия възможен клас L1.


Живот на батерията


Poco F6 Pro има доста голяма батерия с капацитет 5000 mAh. Проведохме стандартния си набор от тестове и установихме, че телефонът се справя добре по отношение на издръжливостта, но не е впечатляващ по никакъв начин. С показател за активна употреба от 10:29 часа, животът на батерията определено може да бъде по-добър. Сърфирането в уеб и игрите изглежда са особено натоварващи.



Скорост на зареждане


Poco F6 Pro поддържа 120W Xiaomi HyperCharge. Телефонът се доставя в комплект със 120W зарядно устройство и подходящ кабел с клас 6A.


Подобно на други телефони на Xiaomi, поддържащи 120W зареждане, и този има режим Boost Charge. Това е функцията, която позволява възможно най-бързото зареждане при 120W, но има уловка - тя работи само когато телефонът е с изключен екран като мярка за предотвратяване на прегряване. Опцията Boost е изключена по подразбиране, но можете да я активирате от настройките на батерията.

Направихме нашия тест за зареждане с режима Boost, тъй като в противен случай телефонът е ограничен до 60W-80W зареждане.

Poco F6 Pro със своето 120W GaN зарядно устройство е невероятна комбинация. Получихме 31% от заряда само за 5 минути, а за 15 минути попълнихме 64% от батерията. Пълното зареждане отне 27 минути, което не е точно рекламираните 19 минути, но все пак е невероятно бързо.

По време на бързото зареждане с мощност 120 W телефонът не се нагряваше, а само се затопляше.

Poco обещава, че F6 Pro може да премине през 1000 цикъла на зареждане и все още да запази 90% от първоначалния си капацитет на батерията.


Високоговорители - сила на звука и качество


Poco F6 Pro е оборудван със стерео високоговорители. Те са от хибридната разновидност, като единият канал се обработва от усилената слушалка.


Това е доста добра система от високоговорители, която успя да постигне резултат за силата на звука -24,8 LUFS при нашите тестове. Това е по-силно от предшественика му Poco F5 Pro и приблизително толкова силно, колкото и при ваниловия Poco F5. Харесва ни и как звучи F6 Pro. Той има добре дефинирани и доста чисти средни честоти, добри и като цяло не твърде силно изкривени високи честоти и дори малко баси. Звуковата сцена е доста богата.


F6 Pro има поддръжка на Dolby Atmos, както и на собствения подход на Poco към пространствения звук, наречен „потапящ звук“. Налице е и приятен и богат на функции еквалайзер както с предварително зададени настройки, така и с ръчно управление.



Свързаност


Poco F6 Pro е устройство с две сим карти. То има два слота за Nano-Sim, които поддържат SA и NSA Sub-6 5G свързаност и могат да работят едновременно. За определяне на местоположението телефонът разполага с GPS (L1+L5), GLONASS (G1), BDS (B1I+B1c+B2a), GALILEO (E1+E5a), QZSS (L1+L5) и NavIC (L5). Чудесно е да се види поддръжка на GPS лентата L5. Трибандовата Wi-Fi 6e се грижи за локалната свързаност. Да, с това устройство получавате поддръжка на 6GHz. Освен това разположението на антената е оптимизирано, за да се осигури възможно най-доброто покритие. Bluetooth е версия 5.3 с поддръжка на LE. NFC е на борда, но зависи от пазара, така че проверете при вашия търговец на дребно. Няма 3,5-милиметров аудио жак или FM радиоприемник.


Type-C портът на Poco F6 Pro е подкрепен от основна USB 2.0 връзка за данни, което означава теоретична максимална скорост на трансфер от 480 Mbps. Налице е поддръжка на USB Host/OTG, но няма нищо друго фантастично като видеоизход.


Poco F6 Pro разполага с доста добър набор от вградени сензори. Има комбинация от акселерометър и жироскоп STMicto lsm6dsv, сензор за околна светлина Xiaomi TCS3720ALSPRX, хардуерен сензор за близост на Xiaomi и комбинация от магнитометър и компас QST qmc630x. Устройството не разполага с барометър.


HyperOS върху Android 14


Poco F6 Pro работи с относително новата HyperOS на Xiaomi - по техните думи „Операционна система, ориентирана към човека, предназначена за интелигентната екосистема „Човек x кола x дом“.“ В

Poco F6 Pro и F6 идват с обещанието за три години основни софтуерни актуализации и допълнителна година пачове за сигурност.

Новата операционна система със сигурност прилича и се държи много като стария MIUI и макар да не се съмняваме, че има подобрения под капака, дългогодишните потребители на телефони Xiaomi ще се чувстват като у дома си. Все пак могат да се забележат фини разлики, като например малко по-плоския дизайн и по-заоблените ръбове за много от елементите на дизайна.


Някои неща са станали по-интуитивни, като например имплементацията на няколко прозореца, където бутоните вече са по-обясними. Това не важи изцяло за бързите настройки, така че е хубаво, че има опция за активиране на текстовите етикети (изключена по подразбиране). Вече обаче не можете да се откажете от Центъра за управление - това все още е налично на телефоните, които го имаха преди HyperOS, но не и на тези, които стартираха с новия софтуер.

Poco F6 Pro също така е снабден с много изкуствен интелект. Новите функции, задвижвани от AI, включват AI Portraits, която използва генеративен AI за създаване на фотореалистични портрети с лицето на обекта. Ai Expansion може да разширява изображенията с помощта на AI. Ai Magic Erase Pro е съвсем разбираема, тя използва AI за премахване на обекти от изображенията. Има и Ai Album Search за бързо намиране на подходящи снимки във вашата фотокасета. След това има и Ai Subtitles, която може да прави транскрипция в реално време на видеоклипове, както и гласов превод в реално време или да транскрибира вашите бележки в текстови бележки. Имайте предвид обаче, че някои от тези Ai функции може да не са налични във всички региони или веднага при стартирането.


Сравнителни тестове и производителност


Poco F6 Pro е базиран на миналогодишния чипсет от най-високо ниво Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2. Макар че може да не е най-новият и най-добрият, използването на миналогодишния флагмански чип е доста добър начин да предложите производителност и функции от висок клас, като същевременно спестите малко разходи. Процесорната конфигурация включва едно основно ядро ARM Cortex-X3 с тактова честота до 3,2 GHz; две ядра Cortex-A715, работещи с тактова честота до 2,8 GHz; други две ядра Cortex-A710 с тактова честота до 2,8 GHz; и накрая три ядра Cortex-A510 с тактова честота до 2,0 GHz.


Вграденият графичен процесор е мощен Adreno 740. Чипсетът е съчетан с оперативна памет LPDDR5X и бърза памет UFS 4.0. Можете да се сдобиете с телефона в три конфигурации - базова с 12GB/256GB, 12GB/512GB и модел от най-високо ниво с 16GB/1TB. Тук няма възможност за разширяване на паметта, така че оставате с това, което получавате. Ние разполагаме с последния модел, а 1TB е първият модел на Poco.

Както се очакваше, Snapdragon 8 Gen 2 предлага отлична цялостна производителност. Нека започнем с някои тестове на процесора и GeekBench. Poco F6 Pro и неговият Snapdragon 8 Gen 2 до голяма степен оглавяват класациите в рамките на ценовия сегмент. Poco X6 Pro със своя Dimensity 8300 Ultra се доближава, но не е съвсем на същото ниво на производителност.

AnTuTu, със своя много по-комплексен и разнообразен набор от тестове, включително графични тестове и тестове на паметта, е още по-благосклонен към Poco F6 Pro. Отново Poco X6 Pro се доближава, но не е съвсем на същото ниво.

Poco F6 Pro използва изцяло новата технология LiquidCool 4.0; резултатите са впечатляващи. Тя включва ново решение за охлаждане с парна камера IceLoop.


Камери


Две (плюс една) камери, както преди, нова основна


Poco F6 Pro има същата система от камери като своя предшественик - поне по принцип. Телефотокамерите не се предлагат при Poco (освен това едно изключение) и F6 Pro е в подобно положение с подобно увеличение, с широка основна камера и ултраширока помощна. Включено е и основно специализирано макро устройство, което липсва при модела, който не е Pro.


F6 Pro сменя 64МР основния модул на F5 Pro с 50МР, но преди да го отхвърлите като понижение, имайте предвид, че новият сензор е по-голям - 1/1,55„ вместо 1/2,0“. Новият обектив също така е по-светъл (f/1,6 срещу f/1,8), което прави F6 Pro много по-обещаващ за начинания при слаба светлина.

От друга страна, 8-мегапикселовият ултраширокоъгълен сензор е същият като на F5 (F5 Pro, който имахме за преглед, използваше различен сензор от същия тип). Този е споделен и с F6 non-Pro. Макро модулът с 2 МР е ексклузивен за Pro, но това не е кой знае какво.

Що се отнася до селфитата, Poco F6 Pro също поема по различен път в сравнение с обикновения F6 и получава 16MP предна камера вместо 20MP в F6. Те се различават и по покритието си, като тук Pro има по-конвенционално широк обектив с еквивалент 24 мм, докато обикновеният модел използва по-широк 21 мм обектив.


  •     Широк (основен) сензор: 50MP OmniVision OVX8000 (вероятно друго име за OV50E, 1/1,55", 1,0µm - 2,0µm), f/1,6, 24mm, многопосочен PDAF, OIS; 8K@24fps, 4K@60/30/24fps
  •     Ултраширок: 8MP Sony IMX 355 (1/4,0", 1,12 µm), f/2,2, 16 мм, фиксиран фокус; FullHD@30fps
  •     Макро: 2MP GalaxyCore GC02M1 (1/5,0", 1,75µm), f/2,4, 25 мм, фиксиран фокус
  •     Предна камера: 16MP OmniVision OV16A или GalaxyCore GC16B3) (1/3,1", 1,0µm-2,0µm), f/2,4, 24 мм, фиксиран фокус; FullHD@60/30 кадъра в секунда


Качество на снимките при дневна светлина


Основна камера


Poco F6 Pro заснема доста добри снимки на дневна светлина с основната си камера. Детайлите са отлични - случайните текстури се предават по сравнително естествен начин, а зърното в небето е минимално.

На автоматичната експозиция може да се разчита, а широкият динамичен диапазон също не ни оставя равнодушни. Автоматичният баланс на бялото също работи без инциденти. Наситеността е малко по-висока - ние харесваме много поп в снимките си, но ако си падате по по-сдържани цветове, може би резултатите по подразбиране извън фотоапарата на F6 Pro няма да ви харесат напълно.


Ултраширокоъгълна камера


Скромните спецификации на Ultrawide помагат да се постави сравнително ниска летва за резултатите и като се има предвид това, ние всъщност ги смятаме за доста добри. 8MP не е много, но Poco изстисква доста солидни детайли на ниво пиксел. Динамичният обхват е приятно широк, балансът на бялото е на място, а цветовете са приятно живи - малко под основната камера, което тук е предимно добре.

Единственото оплакване, което бихме могли да измислим, е, че поради фиксирания фокус няма да получите остри резултати при особено близки обекти. От друга страна, дълбочината на рязкост е толкова голяма при този размер на сензора и обектива, че това не е чак толкова голям проблем - стига да не се приближавате до обекта си повече.


Камера „Макро“, близки планове


Що се отнася до близките планове, Poco F6 Pro е оборудван с 2MP „макро“ камера. Едва ли сме фенове на тези камери и смятаме, че се използват за раздуване на броя на камерите с маркетингови цели.

Много по-добре би било да използвате основната камера на минималното й разстояние за фокусиране. Бихте могли дори да я използвате при ниво на увеличение 2 пъти за по-голямо увеличение и пак да получите значително по-добри изображения от 2МР „макро“ устройството.



Качество на снимките при слаба светлина


Основна камера


При слаба светлина Poco F6 Pro заснема много добри снимки с основната си камера. Тя прилага автоматично някакво ниво на действие в нощен режим, макар и невинаги да го показва с изскачащия полумесец във визьора. Резултатите са добре балансирани експозиции с добро запазване на светлосенките и развитие на сенките. Специалният нощен режим може да е в състояние да защити светлосенките малко по-добре, но това невинаги е така, а когато е така, разликата е малка, така че не бихме казали, че е необходима. Детайлите са добри, шумът е добре управляван и цветовете не страдат от пренасищане.


Ултраширокоъгълна камера


Снимките на ултрашироката камера са в същия дух. Те изглеждат сравнително добре отдалеч по отношение на експозицията и динамичния диапазон, въпреки че цветовете могат да бъдат малко прекалено топли и наситени. Вероятно обаче ще искате да избегнете прекалено ревностното разглеждане на ниво пиксел.


Запис на видео


F6 Pro разполага с доста широк набор от режими за запис на видео за основната си камера. Има режим 8K, който работи с 24 кадъра в секунда, а 4K се предлага с 24 кадъра в секунда, 30 кадъра в секунда и 60 кадъра в секунда. Ултраширокият режим е с максимална скорост 1080p/30 кадъра в секунда - при него няма режим 60 кадъра в секунда. Както обикновено, можете да избирате между кодека по подразбиране h.264 или по-ефективния h.265 (който е единствената опция за режима 8K). Както обикновено при Xiaomi, стабилизацията е винаги включена.

4K кадрите от основната камера са много добри. Скоростта на предаване на данни е около 63 Mbps за трите кадъра, а аудиото е кодирано в стерео формат с щедра скорост 320kbps. Нещата са резки и детайлни както при 30, така и при 24 кадъра в секунда, като режимът с 60 кадъра в секунда внася малко мекота, въпреки че това не е драматичен спад в качеството. Режимът 8K е по-скоро за самохвалство и едва ли си заслужава мястото за съхранение (105 Mbps, или приблизително 800 MB за минута).

Така или иначе, динамичният обхват е приличен (смятаме, че това се вижда в тези доста взискателни облачни условия). Цветовете имат леко пресилено възприемане на наситеността, но все пак бихме ги нарекли симпатични.

Резултатите на ултраширокоъгълната камера са по-скоро в категорията „meh“ - резолюцията 1080p не дава никакви обещания за отлично качество и всъщност дори при 1080p това едва ли са най-добрите резултати.


Това, от което е трудно да се оплачем, е стабилизацията на F6 Pro, която не е нищо повече от отлична и при двете камери - независимо дали вървите или просто насочвате телефона в една посока, ще получите приятно стабилни клипове, с безпроблемни панорами.

При слаба осветеност можете да очаквате съвсем прилични резултати от основната камера. Детайлите са добри, експозицията благоприятства развитието на сенките, но все пак успява да запази разумно светлите участъци. Предаването на цветовете също е добро.

От друга страна, ултракъсофокусната камера улавя по-скоро обща представа за сцената - за качество на изображението почти не може да се говори (а автоматичният нощен превключвател, който намалява честотата на кадрите до 24 кадъра в секунда с надеждата да се получи повече светлина на кадър, не помага много).


Състезанието


Цената на апаратите в Бългрия все още не е известна, но на Европейските пазари се споменават цени от около 500 - 600 евро. Това не е ужасно евтино в абсолютно парично изражение, но спрямо пазара и отличните спецификации на флагмана, които получавате, Poco F6 Pro всъщност е доста конкурентен. Нека да определим приблизителната горна граница на бюджета си на 600 евро и да видим какво друго можете да получите за тази цена.


Като започнем с лагера на Samsung, Galaxy S23 FE се обезцени добре и се вмества точно в нашия бюджет. Подобно на Poco F6 Pro, той е нещо като флагман с ограничен бюджет, само с няколко компромиса тук и там. Въпреки това, той вече малко напредва във възрастта, тъй като излезе през октомври 2023 г. Така че нашето предложение е вместо това да разгледате Galaxy A55. Той е малко по-евтин, тъй като е по-скоро горен среден клас, а неговият чипсет Exynos 1480 не може да се справи със Snapdragon 8 Gen 2 в Poco F6 Pro. Все пак той идва с някои отлични характеристики като IP67 защита от проникване, Gorilla Glass Victus+, стерео високоговорители, microSD слот за разширяване на паметта и отличен 6,6-инчов, 120Hz, HDR10+ Super AMOLED дисплей. И разбира се, не получавате телефото камера като на S23 FE, но настройката на A55 все пак е много гъвкава и сравнима с тази на Poco. И като малък допълнителен бонус, Galaxy A55 има по-голяма батерия от S23 FE и много по-добра издръжливост на батерията.

Собствената линия на Xiaomi също има няколко интересни алтернативи. Налице е все по-популярната серия Redmi Note 13. Нейният най-популярен представител в момента изглежда е Redmi Note 13 Pro, поне според нашата статистика. И със сигурност можете да тръгнете по този път и да спестите много пари. Ще трябва да живеете със защитата от проникване IP54 и със сравнително невпечатляващия чипсет Snapdragon 7s Gen 2. Така че, защо да не похарчите малко повече и вместо това да се сдобиете с Redmi Note 13 Pro+ с неговия „пълноценен“ IP68 рейтинг, както и със 120W бързо зареждане, MediaTek Dimensity 7200 Ultra и мощна 200MP основна камера?

И двата телефона Redmi обаче са от 2023 г. и са излезли първоначално с Android 13. Следователно можете да очаквате по-кратка поддръжка от тях. Така че потенциално бихте могли да разгледате Poco X6 Pro като малко по-евтина алтернатива на F6 Pro. Получавате много подобно устройство с мощен чипсет Dimensity 8300 Ultra и страхотен, макар и не съвсем, дисплей на нивото на Poco F6 Pro. Ще трябва да се задоволите с по-бавното 67W зареждане и защитата от проникване IP54.

И накрая, Motorola Edge 50 Pro е в същия приблизителен ценови диапазон като Poco F6 Pro (може би малко по-скъп). Той отново не е толкова мощен, колкото Poco със своя чипсет Snapdragon 7 Gen 3, но освен това предлага някои отлични спецификации като 6,7-инчов, 144Hz, HDR10+ OLED дисплей, стерео високоговорители, IP68 защита от проникване, 125W зареждане и поддръжка на безжично зареждане, както и мощна настройка на камерата с оптична 3x телефото камера и лазерен автофокус на основната 50MP камера. Moto също така разполага с извод за дисплея чрез порта Type-C и поддръжка на платформата Ready For.


Нашата присъда


Честно казано, трудно е да се намерят някакви сериозни недостатъци в Poco F6 Pro. Разбира се, бихме искали да видим по-добър рейтинг на защита от проникване и може би разширяема памет. Освен това обаче Poco F6 Pro е едно изискано устройство отвсякъде. То има първокласна изработка, отличен дисплей, страхотни високоговорители и страхотна скорост на зареждане.

Решението да се заложи на миналогодишния премиум чипсет Snapdragon 8 Gen 2, в частност, е било добре поставено. Чипът все още предлага невероятна производителност. Освен това Xiaomi е свършила чудесна работа и с охлаждането и устойчивата производителност. На всичкото отгоре Snapdragon 8 Gen 2 предлага отлична свързаност и флагмански функции. Той би трябвало да струва малко по-малко от сегашния флагман Snapdragon 8 Gen 3 и тези икономии изглежда се предават на крайния потребител.


Poco F6 Pro е отлично устройство с малко компромиси и заслужава нашата пълна препоръка.


Източник